Ken je dat gevoel na een slapeloze nacht? Toevallig had ik vorige week een zakelijke afspraak die werd deze afgezegd in verband met een slechte nacht door een zieke baby. Kan gebeuren. En dit gebeurt bij heel veel mensen in deze periode van het jaar. De overgang naar herfst, virustijd. Eén slechte nacht veroorzaakt natuurlijk geen grote problemen. Maar wat nu als je vaker slechte nachten hebt?

Regelmatig en voldoende slapen is cruciaal, vooral ook omdat ons leven steeds drukker wordt. Veel mensen voelen zich overprikkeld. En overmatige overprikkeling kan resulteren in een burn-out. Ik ben niet naif, een burn-out is meestal een optelsom en alleen slaaptekort is geen oorzaak. Maar slaaptekort verhoogt wél het risico op depressieve gevoelens, angstgevoelens en is bijzonder reactief op stress. Heb je stress dan slaap je vaak minder en slechter en voilá, daar is de vicieuze cirkel.

Beloon jezelf met een uitgerust gevoel

Als je goed slaapt, voel je je vitaal, veerkrachtig en sterk en ben je in staat betere beslissingen te nemen. Een richtlijn voor goede slaap is dit:
Je maakt nachten van gemiddeld 7-9 uur.
Als je gaat liggen val je binnen ongeveer 30 minuten in slaap.
Je slaapt rustig door zonder lange onderbrekingen.
Je wordt ’s ochtends met een uitgerust gevoel wakker.

Dit lijstje van 9 belangrijke ‘verborgen’ signalen van slaaptekort is voor mij heel herkenbaar. Met de inzichten van nu adviseer ik je deze signalen niet te negeren en zie ze als motivatie om op tijd naar bed te gaan en goed voor jezelf te zorgen. Als je jezelf hierin herkent, ga dan vanaf nu elke dag een half uurtje eerder naar bed en kijk hoe je je dan gaat voelen. Ironisch genoeg is fysieke vermoeidheid niet eens het eerste sterke signaal van slaaptekort. Er gebeuren veel dingen in je lijf als je minder goed of te kort slaapt:

Je bent emotioneel gevoeliger dan voorheen
Als je merkt dat je een korter lontje hebt dan normaal of onverwacht vaker huilt.

Je bent gewend geraakt aan een vermoeid gevoel en vindt het inmiddels acceptabel
Realiseer je dat een vermoeid gevoel niet noodzakelijk en gewoon is. Als je wakker wordt, mag je je echt uitgerust voelen. Ook met een drukke baan en een jong gezin. Juist dan!

Je hebt moeite om je te focussen op je werk
Als je niet goed slaapt ben je minder goed in staat complexe processen te beoordelen. Je bent minder scherp en dus minder goed in staat je mailbox te beheren, te prioriteren en budget beslissingen te nemen.

Je vergeet belangrijke zaken
Zoals een verjaardag of je weet niet meer waar je je portemonnaie of sleutels hebt gelaten.

Je hebt een lagere weerstand
Je pakt heel onhandig bijna elk virus mee en het duurt lang voor je je weer fit voelt.

Je vindt het moeilijk om keuzes te maken
Slaaptekort kan van invloed zijn op snelheid en cognitieve verwerking in je brein. Dus het beheer van tijd en efficiëntie kan een stuk moeilijker worden.

Je hebt de neiging om vaker onnodig te botsen
Je stoot net wat vaker met je knie onhandig tegen een tafel, je zwaait je arm tegen een deurpost, je struikelt over stoepjes, je laten dingen vallen en je bent minder scherp in het verkeer.

Je hebt een droge huid
Je huid is het grootste orgaan van het lichaam en het kan je veel vertellen over wat er intern gebeurt. Als je niet genoeg slaapt, kun je dat aan je huid zien, bijvoorbeeld in droogte, acne of extra rimpels.

Je buik voelt ongemakkelijk
Slaaptekort brengt je natuurlijke spijsvertering in de war. Je hebt last van obstipatie, een opgeblazen of algeheel ongemakkelijk gevoel.

Door goed voor jezelf te zorgen in de vorm van een persoonlijk avondritueel en genoeg slaap kun je een overmatig overprikkeld gevoel beperken en misschien zelfs wel een burn-out voorkomen.
Realiseer je dat het effect van eerder naar bed gaan en betere nachten maken langer op zich laat wachten dan je wellicht wenst. Elke nacht is er één, dus begin gewoon maar vanavond. En kijk of het morgen weer lukt. Ook jij kúnt met je ogen dicht een groter geluk bereiken. Ik ben het bewijs.

Gerelateerde Artikelen

Tussen droom en werkelijkheid

Tussen droom en werkelijkheid

Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”.  En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...

Lees meer
Pillow Talk #8 Manu Keirse

Pillow Talk #8 Manu Keirse

Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen.  Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...

Lees meer
Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy