Verlaag je stresslevel en slaap beter. Waar je bij andere oefeningen je spieren aanspant, laat je bij yin yoga zoveel mogelijk spieren en spanning los. Dat klinkt toch heerlijk!? En dat ondervinden er meer, yin is in! 

Yin yoga is heel fijn om ‘s avonds voor je gaat slapen te doen, in je bed of op een matje om je lichaam en hoofd alvast in een rustige staat te krijgen. Je zult merken dat je beter slaapt en energieker opstaat. Je richt je bij Yin yoga op het bindweefsel, je gewrichten en je energie, en dit doe je zittend of liggend. Het is een soort massage voor je lijf die je zelf creëert, waarbij je gebruik maakt van je eigen zwaartekracht om te kunnen ontspannen. Dat maakt yin yoga meteen ook geschikt voor iedereen. Door te vertragen en je over te geven aan een houding verrijk je de kwaliteit van je eigen energie.

Door yin oefeningen oefen je druk (compressie) of rek (tension) uit op je bindweefsel en dit stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur en energie. Dat werkt als volgt:
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en wordt geproduceerd om de gewrichten in ons lichaam goed gesmeerd te houden. Door Yin oefeningen worden je bindweefsel en gewrichten dus letterlijk meer gehydrateerd. En dan voel je je soepeler, flexibeler, sterker. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde stimuleert Yin ook je energie en meridianen.
Meridianen zijn als het ware je waterlijnen langs en in het bindweefsel waar je levensenergie doorheen loopt. Door de rek of druk op je bindweefsel stimuleer je dus ook bepaalde energiebanen, waardoor je meer balans in je dagelijkse vitaliteit en emoties kunt ervaren.

Dit alles bereik door je door een langere tijd, tussen de 3 en 5 minuten,in een houding blijven. En ja, dit is soms lang. Maar dat is juist de kracht! Je lichaam groeit als het ware in de houding en zo creëer je ontspanning. Juist door de langere tijd in stilte en rust in een houding neemt de weerstand, die je in eerste instantie vaak voelt, ook echt af.
Je leert je eigen weerstand en ongemak kennen en er ook met een afstand naar te kijken zonder er direct naar te handelen. En als je regelmatig oefent, word je steeds bewuster van jezelf en van je lichaam. Je werkt dus niet alleen aan je lijf, maar ook aan je focus. Yoga wordt daarom ook wel moving mediation genoemd. De effecten zijn absoluut voelbaar en merkbaar als je van de mat afstapt. Je bent beter in contact met je lichaam en in staat om bewuster om te gaan met situaties en stress, omdat je leert om te observeren en niet altijd direct te reageren. 

Als je gaat slapen is het heerlijk om je hoofd rust te geven, door je lijf aandacht te geven. Ik heb alvast een fijne serie yin yoga oefeningen voor je op een rij gezet die je in bed kunt doen. Namasté

Video: Engelse uitleg over bindweefsel, mooie voorbeelden hoe de ‘Fuzz’ = bindweefsel er in je lichaam uit ziet.
Foto: Rosan Oosterom, door Martin Woods

Gerelateerde Artikelen

Tussen droom en werkelijkheid

Tussen droom en werkelijkheid

Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”.  En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...

Lees meer
Pillow Talk #8 Manu Keirse

Pillow Talk #8 Manu Keirse

Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen.  Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...

Lees meer
Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy