Yoga nidra groeit razendsnel in populariteit. Yoga nidra werkt echt heel erg goed, maar het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: jezelf helen door op je rug te liggen. Hieronder een praktisch uitleg over de fases tijdens een yoga nidra sessie.
Yoga nidra betekent letterlijk ‘yogaslaap’. Maar het heeft het niets met slapen te maken. Tijdens yoga nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap zeggen ze. En dat komt omdat je hersengolven die worden geactiveerd tijdens yoga nidra gelijkend zijn aan de hersengolven die actief zijn tijdens je slaap. Daarom voel je je na yoga nidra verfrist en uitgerust.

Een sessie yoga nidra kent een aantal vaste stappen. Aan het begin word je met je aandacht naar binnen geleid. Je focust kort op de geluiden om je heen, zodat je mind die niet meer interessant vindt en je met je aandacht naar binnen kunt keren. Vervolgens doe je hetzelfde voor de smaak-, reuk- en tastzintuigen: door je ook daar even volledig op te focussen, zo kun je loslaten en diep in jezelf zinken. Je lichaam en geest worden langzaam rustiger. Het risico van in slaap vallen dreigt voor veel mensen en dat gebeurt ook zo nu en dan.  Nu is het geen ramp natuurlijk, maar om in slaap vallen te voorkomen, neem je je voor om wakker te blijven tijdens de sessie. Mocht je toch even zijn weggedommeld, ga dan zodra je weer bewust bent, terug naar de geleide oefening.

De 8 fases van Yoga Nidra op een rij:

  • Ontspan je lichaam en je zintuigen
  • Zet je intentie, je sankalpa
  • Scan je lichaam met volledige aandacht
  • Volg je in- en uitademing
  • Ervaar je emoties en lichamelijke sensaties
  • Laat je meenemen in een visualisatie
  • Herhaal je intentie
  • En kom dan langzaam terug in het hier en nu

Tijdens de Happy Sleeper workshops die ik geef, eindig ik ook graag met een yoga nidra sessie. Het geeft deelnemers een hele pure ervaring van rust. In de hoop dat het uitnodigt om die ontspanning overdag wat vaker op te zoeken zodat je zenuwstelsel ook wat rustiger is als je wil gaan slapen.  En ik doe yoga nidra graag zelf thuis. Overdag op de bank en ‘s avonds in bed kies ik een online sessie waarbij ik in slaap kan vallen. Je hebt niet veel nodig, alleen comfortabele kleding en een geleide oefening.

Mijn favoriete yoga nidra sessies van anderen vind je in de Meditation Moments app, Deeprelax youtube sessies, Headspace en Insight Timer. Hier vind je meditaties in alle soorten en maten, van 10 minuten tot een uur. Er zijn meditaties zonder sankalpa en sessies vol met visualisaties. Behalve dat regelmatig afwisselen gewoon leuk is, raakt je mind daardoor ook steeds beter getraind om dieper te kunnen ontspannen. Ik wens je veel rust, ontspanning en herstel.  

Bron: yogaonline.nl

Gerelateerde Artikelen

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Slaapfitness je mee?

Slaapfitness je mee?

Mijn persoonlijke verhaal, kennis, ervaring en oefeningen deel ik al een aantal jaar met veel plezier in workshops en in yogalessen en ik heb al veel mooie dingen mogen doen. Maar nu mag ik mijn missie op veel grotere schaal met jullie delen! IKEA Nederland vroeg of...

Lees meer
Pillow Talk #7 Martijn Rodijk

Pillow Talk #7 Martijn Rodijk

Wat hebben sport en slaap met elkaar gemeen? Dit keer een gesprek met personal trainer Martijn Rodijk. We hebben het over het belang van rust en herstel van je lichaam voor je energieniveau en je (sport) prestaties. Maar ook over onze gezamenlijke passie, namelijk de...

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy