Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe. Om je te helpen heb ik een paar adviezen voor je op een rij gezet, zodat je in de winkel ook de juiste vragen kunt stellen.
1. Ken je slaaphouding
Weet hoe je zelf het lekkerste ligt: Op je zij / rug / buik. De beste houding is overigens de zij-houding. Als je op je zij ligt, ontspant je lichaam het beste en heb je de minste kans op snurken! Op je buik slapen is vaak een geforceerde slaaphouding door een te laag of te oud kussen.
2. Zorg voor goede support van hoofd en nek
Voel of je nek en rug goed ondersteunt worden door je huidige hoofdkussen en je matras. Let daarbij op de uitlijning van je rug, nek en hoofd. Als je ligt, moeten je hoofd en de nek in dezelfde positie zijn zoals je overdag in een staande houding staat. Veel schouderklachten ontstaan door langdurig te slapen op een te laag kussen en veel gedraai.
Als je op je buik ligt, draai je vanzelf je hoofd opzij, waardoor je je nekspieren automatisch aanspant en je nek- en ruggenwervels liggen dan gedraaid. Je ligt dan minder ontspannen en je nachtrust zal dan minder herstel opleveren.
3.Stem de hoogte af op de bouw van je lichaam en op je matras
Een kussen moet het gat opvullen tussen je hoofd en het matras als je ligt. Tip: Meet eens het aantal cm ruimte tussen je schouder en nek als je zonder kussen op je matras ligt. Doe dit in een zijligging én op je rug. Dan krijg je een goed idee van de benodigde hoogte voor beide houdingen. Gemiddeld is dit 8-12cm. Als je een buikslaper bent, kies dan een platter kussen, maar liever leer je jezelf op je zij slapen. Dat is echt beter voor je. Iedereen kan dit zichzelf aanleren met het juiste kussen.
4.Laat je adviseren
Vertrouw op de expertise in de winkel en laat hem/haar, je partner, goed kijken of je wervelkolom recht ligt en je dus goed ondersteund wordt als je op je zij ligt. Soms is er ook een leenkussen beschikbaar om thuis te testen, tijdens het rondwaren van het coronanvirus verwacht ik dat overigens niet. En benoem je lichamelijke klachten, omdat een kussen je kan ontlasten, maar dan moet de slaapadviseur dat wel weten.
Als je gaat proefliggen in de winkel, zorg dan je dat je gaat liggen op een matras gelijkend aan de hardheid van je matras thuis. En zorg dat je op minstens 3 kussens proefligt om de vergelijking te kunnen ervaren, want ook persoonlijke voorkeur voor het soort kussen speelt een rol bij het kunnen ontspannen als je ‘s avonds gaat liggen.
5.Last but not least: Bezuinig niet op je hoofdkussen, want goede slaap is goud waard!
Neem je ‘verlies’ als je een kussen hebt dat toch niet lekker ligt en blijf zoeken naar JOUW kussen. Niet die van je partner, want geen enkel lichaam is hetzelfde. En geef jezelf echt de tijd om te wennen aan je keuze, je lichaam heeft minstens een week nodig om te wennen aan de ‘andere’ houding. Ik weet uit ervaring dat het even een zoektocht kan zijn.
Dan nog even over de verschillende materialen, want de keuze is tegenwoordig heel groot. Welk materiaal je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, je slaaphouding, eventuele allergieën en ecologische principes. Een aantal basiseigenschappen op een rij:
Dons – is opschudbaar en bij te vullen, maar geeft weinig ondersteuning en veerkracht neemt af.
Wol – heeft een goede vochtregulatie en is van nature vuilafstotend, maar geeft weinig ondersteuning en veerkracht neemt af.
Synthetisch – Wasbaar, voordeliger, anti-allergisch, maar weinig ondersteuning en veerkracht neemt af.
Koudschuim – vaste vorm, goede ondersteuning, veerkachtig, anti-allergisch, maar de kern kun je niet wassen en heeft een langere gewenningsperiode.
Traagschuim – vormt zich naar lichaam, goede ondersteuning, werkt drukverlagend, maar is transpiratiegevoelig door de dichtheid, niet wasbaar en lastig te draaien door de vorm.
(Natuur)Latex – gewonnen uit de rubberboom, duurzaam, vormvast, goede veerkracht, maar heeft een langere gewenningsperiode.
Ik wens je veel succes met het uitkiezen van jouw persoonlijke kussen. Slaap lekker!
Gerelateerde Artikelen
Leiderschap heeft slaap nodig
Vorige week las ik een artikel in het Parool met als kop: “Weinig slaap en veel stress: ministers lopen op hun tandvlees.” Ik maak me dus een beetje zorgen, want leiderschap heeft slaap nodig. Slaap is goed voor het geheugen, het reguleren van emoties en het...
Tussen droom en werkelijkheid
Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”. En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...
Pillow Talk #8 Manu Keirse
Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen. Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...
Bewust beter uitgerust
© 2024 My Happy Sleeper Company