Een bril die je een energie boost geeft, je prestaties verhoogt, je gezondheid bevordert, een jetlag voorkomt en je slaap verbetert.Dat is nogal een statement… Dus ik heb de bril getest. Dat ik tijdens de test, en ook na de kuur, rustig en iets meer ontspannen ging slapen, voelde eerst als toeval. Want ik doe ook een ademhalingsoefening of wat makkelijke yogaoefeningen als ik ga liggen. Maar feit is, de combinatie werkt voor mij goed.

Ik ben ervan overtuigd dat de bril me vooral helpt bij de melatonine aanmaak ondanks het gebruik van schermen in mijn digitale wereld. Nu was ik me al erg bewust van het effect van blauw licht en heb ik mijn schermkleur in de avond al aangepast, maar deze bril blokt ook echt blauw licht en geeft je als het ware een slaap boost. Het versterkt je aanmaak van melatonine, het natuurlijke slaaphormoon.

Wat betreft het uiterlijk…

Niet helemaal mijn type bril, maar het is dan ook geen beauty-, maar wel een brain-concept!
Het is een sportief uitziende bril met 3 verschillende soorten lenzen: lichtblauwe lenzen, denk Bono of Elton John. Een setje donkerblauwe lenzende, deze kunnen als zonnebril gebruikt worden en een paar rode lenzen. En de bril heeft een LED lichtstripje bovenaan aan de binnenkant van het montuur. Dat licht zet je aan in de ochtend voor een extra energie boost in combinatie met de lichtblauwe lenzen. De geïntegreerde LED lampjes kun je met de hand of met de bijbehorende Propeaq app besturen.
De app is handig voor meer geavanceerd gebruik. Om op bepaalde tijdstippen te kunnen pieken (peak performance, vandaar de naam) voor bijvoorbeeld topsporters. Of voor het reguleren van je bioritme om een jetlag te voorkomen. De app helpt je met je schema, herinnert je in je agenda en bestuurt zelfs het LED lampje. Voor dagelijks gebruik druk ik gewoon het knopje aan de binnenkant van het rechter brillenpootje in. Was even zoeken naar de gebruiksaanwijzing, maar als je het weet is het supersimpel en effectief. Geen beauty dus, maar wel goed voor je brains.

Een bril als draagbare lichttherapie

De Propeaq bril is kortgezegd een lichtbril. Gebaseerd op het principe van lichttherapie. En lichttherapie is gebaseerd op decennia van wetenschappelijk onderzoek. In de meeste gevallen bestaat lichttherapie uit een kuur waarbij helder blauwachtig licht, zonder Ultra Violet (UV) of Infra Rood (IR), via de ogen wordt toegepast. Het blauwe licht beïnvloedt dan je brein en reguleert je slaap-waakritme en zo je biologische klok.
Lichttherapie via je ogen werkt, omdat de zenuwcellen voor je biologische klok aan beide zijden van je hersenen boven de kruising van je oogzenuw zitten. En deze zenuwcellen geven de signalen weer door aan de rest van je centrale zenuwstelsel en uiteindelijk aan je organen en weefsels in je lichaam. Je 24-uurs ritme wordt geregeld door de zon en het daglicht en zorgt ervoor dat je alert en energiek blijft gedurende de dag, dat je slaperig wordt in de avond en hongerig wordt wanneer je normaal eet. Je biologische klok is dus superbelangrijk voor je gezondheid, slaap en een gevoel van algeheel welzijn. Bij sommige mensen is dit natuurlijke slaap-waak ritme (licht) verstoord. Of ze hebben meer dan gemiddeld last van stemmingswisselingen of winter blues. Dan kan lichttherapie je helpen. En hoe makkelijk is het dan om je draagbare lichttherapie bij je te hebben in de vorm van een bril in plaats van een enorme lichtbak.

Mijn ervaring

Toen ik de bril 2 dagen aan het testen was (blauwe bril in de ochtend en rode bril in de avond, 20-30 minuten), viel me op dat ik tijdens/na het dragen van de lichtblauwe lenzen een gek soort onrust voelde. Dit leidde bij mij tot navraag bij Toine Schoutens, CEO en wetenschapper achter Propeaq: Hoewel hij mijn gevoel van onrust in combinatie met mijn geopperde gevoeligheid voor cortisol niet ontkrachtte, kreeg ik wel het inzicht dat mijn ‘onrust’ in theorie kon komen doordat ik meer energie kreeg. Dus wat voor mij voelde als onrust, was in feite een energie boost. Daarbij kreeg ik de tip om de bril 2 x 15 minuten te dragen, met een uur tussenpauze. In plaats van 30 minuten achterelkaar en daar ben ik nu aan gewend. Overigens, lichttherapie heeft nauwelijks bijwerkingen en die komen zelden voor. De belangrijkste zijn: enige mate van hoofdpijn, vermoeide, droge of juist tranende ogen of lichte duizeligheid. Over het algemeen nemen deze klachten na enkele dagen af om daarna geheel te verdwijnen. Ik heb hier allemaal geen last van gehad.

Ik heb de bril getest in een kuur van 5 dagen en nu gebruik de bril op dagen wanneer ik denk dat ik het nodig heb. Dus niet elke dag, maar wel naar behoefte. Soms in de ochtend tijdens het ontbijt of achter de computer voor een energie boost. Als ik een iets te korte nacht daarvoor heb gehad. Na een lange drukke dag zet ik na 21u m’n hightech bril op als ik nog even op m’ telefoon zit of televisie kijk, 20 minuten maar en voor mij werkt het. Sowieso adviseer ik je om na 21u je ogen rust te geven en de lichten wat te dimmen. Kleine moeite, groot effect! Ik heb geen noodzaak voor lichttherapie, een jetlag is langer geleden en we leven in een licht zomerseizoen. Maar ik ben wél best gevoelig voor licht. Bij een zonnestraal of feller daglicht zet ik mijn zonnebril op en ik word echt eerder wakker in de zomer. In de winter heb ik geen winter blues in de meest heftige vorm, maar ervaar ik wel stemmingswisselingen en dipjes in energie. Ik ben vooral benieuwd naar het effect van de blauwe lenzen voor mij tijdens die donkere maanden. Aangezien ik het principe van lichttherapie begrijp en ik nu de voordelen ervaar van de rode lenzen heb ik er wel vertrouwen in.

Ervaringen van anderen

Ik ben niet de enige die de bril draagt. Inmiddels hebben veel meer mensen het effect van de revolutionaire bril al onderschreven en ik bevind ik me in een leuk Propeaq gezelschap met Thomas Acda en Ali B die veelal ’s avonds moeten pieken voor shows en daarna ook goed willen slapen. En Sanne Wevers, Maarten van der Weijden, Pieter van den Hoogenband zijn ook inmiddels dragers net als vele andere Olympische sporters die (vaak in een andere tijdzone) moeten pieken. Je kunt hun ervaringen volgen via Propeaq social media.

Wil jij nu ook zelf de kracht van de Propeaq bril ervaren?

[Deze actie is verlopen: Voor de snelle beslissers of slechte slapers, het is maar hoe je het bekijkt, mag ik 1 Propeaq bril weggeven! Reageer zelf of tag een ander in mijn Instagram post, vertel waarom jij ‘m wilt winnen!]

Disclaimer: Het is raadzaam bij vragen over lichttherapie altijd je behandelend arts of huisarts te raadplegen.
Bron: Propeaq

*Deze pagina bevat een gesponsorde link, meer informatie hierover vind je hier 

Gerelateerde Artikelen

Tussen droom en werkelijkheid

Tussen droom en werkelijkheid

Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”.  En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...

Lees meer
Pillow Talk #8 Manu Keirse

Pillow Talk #8 Manu Keirse

Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen.  Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...

Lees meer
Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy