Slapen is het beste medicijn. Je hersenen en je lichaam zijn zich ‘s nachts letterlijk aan het herstellen. Soms heb je even wat natuurlijke hulp nodig. 1 op de 5 Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft namelijk problemen met slapen, waarbij moeilijk in slaap komen en te vroeg wakker worden veel voorkomen. Velen zoeken een oplossing in slaapmiddelen om toch een goede nachtrust te verkrijgen, maar de meeste, chemische, slaapmiddelen zijn niet zo onschuldig als ze lijken.

Er zijn andere natuurlijke oplossingen, maar je moet ze kennen en weten wat voor jou werkt. Na het lezen van een artikel in de Happinez met Lisette Kreischer, gepassioneerd planteneter en kruidengeneeskundige, heb ik haar gevraagd naar haar expertise op dit gebied. Onze ontmoeting bij haar thuis resulteerde in een heel leuk gesprek, veel wederzijdse inspiratie en uiteraard een recept voor een fijne en natuurlijke slaap elixer. Hieronder bewust een uitgebreider artikel om je mee te nemen in kennis en mogelijkheden.

Planten voeden en planten ondersteunen herstel

Op jonge leeftijd was Lisette al geïntrigeerd door wat ze in haar mond stopte en waar het vandaan kwam en dat resulteerde in vegetarisch eten vanaf haar 10e en veganistisch vanaf haar 20ste. Ze wilde graag gezonder en holistischer leven, zocht haar navigatie in de natuur en in de seizoenen, nam vervolgens de recepten van haar moeder als basis voor haar veganistische stijl van koken en nam planten als leidraad. Ze wilde graag weten wat planten voor haarzelf konden betekenen. 17 jaar verder kan Lisette nu vanuit ervaring zeggen dat planten heel veel voor je kunnen doen.
Lisette’s ervaring resulteerde vervolgens in 2 bedrijven om het verhaal te vertellen. Eerst een plantaardige cupcake bakkerij, tot ze zeewier in handen kreeg en The Dutch Weed Burger ontwikkelde. Dat werd een groot bedrijf, maar haar verlangen om dicht bij de aarde te staan kon ze niet combineren en dus is ze weg bewogen uit het managementteam en is ze zich meer gaan richten op het verhaal van planten. De opleiding kruidengeneeskunde is ze nu aan het afronden, maar de eindopdracht is al af in de vorm van The Plant Pharmacy. Een boek over de geneeskrachtige kant van kruiden om haar unieke verhaal intuïtief te delen met anderen.

“Ook ik heb een westers brein en voel de uitdaging om mijn intuïtie te laten spreken en te voelen. Veel mensen nu zijn wat argwanend en trekken een wenkbrauw op als het niet bewezen is. En tegelijkertijd voel ik dat de oplossing daar niet zit. Als je naar de natuur kijkt, begint en eindigt alles daar, van zaad tot zaad. Van iets dat leeft tot compost. Het begint allemaal steeds bij de plant. Als je kijkt naar de natuurgeneeskundige kracht van planten dan zijn er duidend-en-één invalshoeken, verschillende meningen en vormen, maar wat ik vooral mooi vind en elke dag keer weer opnieuw een uitdaging vind, is het vinden en voelen wat een plant voor mij kan doen. Bijvoorbeeld om te slapen. Slaap was en is voor mij ook echt een tijd om te helen en te genezen. Tijdens mijn slaap kan ik in verbinding staan met dat waarvan ik niet weet wat het is, maar wat groter is dan ik. Slaap geeft ruimte, ik kan even pauze nemen en er komt iets vrij. Dus ik vertrouw op mijn slaap en ik doe het graag.”

Planten kunnen ons ondersteunen bij kleine en grote kwalen. We moeten het alleen weer even opnieuw leren ontvangen

Lisette is iemand die ‘s avonds om ongeveer 22u naar bed gaat en vroeger ook echt vroeg op stond, maar toen ze het bedrijfsleven in ging werd dat zwaarder. Ze wordt nu rond 07.30u natuurlijk wakker. Als ze wakker wordt dan een kopje warm water om te helpen de afvalstoffen af te voeren (breakfast = breaking the fast). En af en toe een kopje koffie, alleen als ze daar behoefte aan heeft, niet uit gewoonte. Ook niet meer na 11u ‘s ochtends en altijd in een rustige omgeving. “Ik ga echt bewust om met voeding met een verslavend aspect. Ik vraag mezelf af, drink ik koffie uit gewoonte, of drink ik koffie omdat ik het echt lekker vind en omdat het me voedt? En in dat laatste geval kan ik ook echt genieten van dat koffiemoment met een theelepeltje kokosolie. Ook niet bewezen, maar verschillende bronnen zeggen ze dat kokosolie de werking van cafeïne vermindert en ik vind het vooral lekker. Al en al helpt mijn plantaardige voeding om mijn slaappatroon goed te houden. Planten zijn mijn dierbare vrienden. Planten zijn geneeskrachtige entiteiten onder onze tenen en boven ons hoofd. En ze kunnen ons ondersteunen bij kleine en grote kwalen. We moeten het alleen weer even opnieuw leren ontvangen. De medicijnindustrie heeft z’n wortels in de kruidengeneeskunde, maar kruiden als medicijn voelen vaak niet geloofwaardig, beetje omgekeerde wereld dus: “We zoeken steeds bewijs van de werking van de natuur terwijl er genoeg bewijs is. Namelijk ervaringen van mensen. En soms is het moeilijk om het bewijs te vinden, omdat we met verkeerde ogen kijken of te beperkt onderzoeken en vaak is er geen geld om te onderzoeken, omdat er geen interesse is en wel wantrouwen. Dus krijgen planten niet die autoriteit die ze verdienen.”

Vind jouw passende kruid

Om je te helpen een keuze te maken voor een plant of kruid, kun je kijken naar je sensorische reactie (vind ik het lekker), je lichamelijke reactie (wat doet het voor mij en mijn lichaam), je intuïtieve reactie (gevoelsmatige keuze) of je kunt kijken naar de planten signatuur en de typologie. Een plant laat vaak letterlijk zien waar het goed voor is middels een signatuur (kenmerk) en typologie, omdat de plant wat betreft uiterlijk een vergelijking heeft met de ziekte of een menselijke eigenschap. Bijvoorbeeld: Een holle stengel is goed voor de holle organen, en een hartvormig blad wijst op een werking op het hart. Nog een voorbeeld: Een gepassioneerd karakter staat vaak ‘aan’, is heel erg ondernemend en vindt het moeilijk om ‘s avonds goed te kunnen ontspannen dan kan passiebloem heel goed werken als tegenwicht, omdat het kruid ontspannend werkt voor het zenuwstelsel.

Net als voor chemische slaapmiddelen, geldt ook voor natuurlijke middelen dat de werking ervan niet te generaliseren is. Je zal echt zelf moeten ervaren wat voor jou werkt. Uiteindelijk gaat gezonde voeding over zien, proeven en voelen.
Stel: Je drinkt kamillethee voor het slapengaan, want kamillethee past bij jou en je vindt het nog lekker ook. Dan doe je daarnaast nog wat andere dingen zoals een ademhalingsoefening of een paar yoga houdingen voor je gaat slapen. Vervolgens kun je beter slapen en voel je je beter. Heeft dan uiteindelijk het kruid alleen gewerkt? Heeft die diepe ademhaling dit gedaan? Wie zal het weten.
Als het werkt, dan werkt het. En dat is de holistische aanpak. Je gaat meer naar jezelf luisteren en misschien kun je daarna zelfs wel weer alles overboord gooien, omdat je gewoon goed slaapt.

4 kleine portretjes van Lisette’ favoriete slaapkruiden

Kamille – Matricaria chamomilla
Als geen ander ont-krampt, kalmeert, ontspant en verzacht kamille. Als een moeder
brengt ze rust waardoor je kunt bijkomen en nieuwe energie kunt opdoen. Een bijzonder
zonnekruid dat te gebruiken is bij allerlei nerveuze aandoeningen.

Voor een ontspannende thee gebruik je de bloemen, vers of gedroogd. Laat dan 1 theelepel gedroogd of 1 eetlepel verse bloemen per kop kokend water afgedekt 15 minuten trekken. Drink 1 uur voor het slapengaan.

Sint-Janskruid – Hypericum perforatum
Hypericum kalmeert en ontspant bij depressie, bevordert doorstroming, werkt stimulerend en versterkt het immuunsysteem. Sint-janskruid past bij een enthousiast type, iemand die gevoelig is voor prikkels en daardoor ook snel vermoeid kan raken. Ze brengt dan rust en orde en verzacht, heelt en versterkt.

Voor een ontspannende thee kun je het hele bloeiende kruid gebruiken, vers of gedroogd. Laat dan 1 theelepel gedroogd of 1 eetlepel vers kruid per kop kokend water afgedekt 15 minuten trekken. Drink 1 uur voor het slapengaan.

Citroenmelisse – Melissa officinalis
Dit zachtaardige kruid heeft een zeer vriendelijke en ondersteunende werking op het hart en zenuwstelsel. Vooral geschikt voor mensen die altijd graag voor anderen zorgen, maar zichzelf een beetje vergeten. Citroenmelisse kalmeert dan, geeft kracht en zorgt voor een rustige slaap.

Voor een ontspannende thee gebruik je het blad, vers of gedroogd. Laat dan 1 volle theelepel gedroogd of 5 blaadjes per kop kokend water afgedekt 15 minuten trekken. Drink 1 uur voor het slapengaan.

Passiebloem – Passiflora incarnata
Ben je vooral een gepassioneerd type? Iemand met veel ideeën, zin en energie? Ervaar je ook daardoor wel eens onrust, spanning en heb je moeite met slapen, omdat je lichaam en geest door blijven gaan? Dan kan het zomaar zijn dat passiebloem jouw kruid is. Passiflora brengt rust, orde en evenwicht. Het is een prachtig kruid ter ondersteuning van een goede nachtrust en doorslapen.

Voor een ontspannende thee kun je het hele bloeiende kruid gebruiken, vers of gedroogd. Laat dan 1 theelepel gedroogd of 1 eetlepel vers kruid per kop kokend water afgedekt 15 minuten trekken. Drink 1 uur voor het slapengaan. Meng passiebloem met sint-janskruid of melisse voor een mooie slaapthee.

THE SLEEP ELIXER – Uit The Plant Pharmacy

‘Een aantal jaar geleden wilde ik een slaapdrankje ontwikkelen. Kamille was altijd al mijn go-to voor ontspanning, daarnaast zette ik vaak citroenmelisse in om te kalmeren én ik had toen net gehoord over de ontkrampende werking van korenbloem. Het lag voor de hand dat ik
deze drie zenmeesters zou verenigen in een heerlijk slaapmiddel, waarbij havermelk, vanwege zijn kalmerende en ontspannende werking, de drager werd en anijszaad de leverancier van nostalgie. Nog altijd neem ik dit elixer vaak bij spanning of onrust voor het slapengaan.’

Elixer Voor 1 kop
300 ml havermelk
1 el gedroogde kamille
1 el gedroogde korenbloem
1 el citroenmelisse
1 tl anijszaad
rasp van ¼ citroen
scheutje ahornsiroop

Doe alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, in een pan op laag vuur. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten trekken (niet koken!) met het deksel op de pan. Zet het vuur uit en schenk het mengsel door een zeef in een mok. Druk wat is achtergebleven in de zeef goed uit en gooi dat bij het gft. Voeg ahornsiroop naar smaak toe en serveer dit elixer warm, ongeveer 1 uur voor het slapengaan.

Lisette en ik hebben ons best gedaan om jou van kennis te voorzien. Aan jou de keuze je eigen gevoel en lichaam te volgen, niet vanuit beter weten, maar vanuit zelfliefde en zelfbewustzijn.
Slaap lekker!

Een paar algemene noten over het zetten van (medicinale) kruidenthee:

    • Indien je vers plantmateriaal gebruikt: Giet altijd eerst een laagje koud water op de kruiden en overgiet ze dan met heet water. Op die manier voorkom je dat de kruiden verbranden.
    • Niet gebruiken tijdens zwangerschap, hooguit als lichte thee, tenzij je bekend bent met de kruiden en hun werkzaamheid, en dus weet wat je doet.
    • De dosis niet overschrijden en vermijd langdurig gebruik in potente vorm, tenzij je bekend met.
    • Gebruik alleen het kruid als je zeker weet dat je de juiste hebt.
    • Oogst je uit de tuin of in het wild, draag dan zorg voor de plant waarvan je oogst en oogst nooit meer dan je nodig hebt of dat de plant aankan.
    • Blijf altijd voelen. Alleen jij kan het beste weten of een kruid bij jou past en jou kan ondersteunen. Voelt het niet goed, stop dan meteen.
    • Voor de meeste kruiden geldt: niet gebruiken in combinatie met slaapmedicatie, bloeddrukmedicatie, bloedverdunners of antidepressiva. Bij twijfel, raadpleeg een arts of natuurgeneeskundige.

Voor meer leuke plantenweetjes, check The Plant Pharmacy.

Gerelateerde Artikelen

Tussen droom en werkelijkheid

Tussen droom en werkelijkheid

Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”.  En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...

Lees meer
Pillow Talk #8 Manu Keirse

Pillow Talk #8 Manu Keirse

Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen.  Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...

Lees meer
Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy