Geuren zijn persoonlijk en roepen herinneringen op. Ze werken direct op ons brein en kunnen onbewust inspelen op emoties en energie. En het leukste, je kunt hier actief mee experimenteren! Ik vind het zelf erg prettig om ’s ochtends mijn (werk)dag te starten met Bergamot. Voor mij een ideale manier om me te helpen focussen. En ’s avonds, ook tijdens een yin yoga les, gebruik ik meestal lavendel of een combinatie van lavendel en bergamot.

Hoe dit werkt: De reuk is een sterk zintuig. Zodra je neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. Je reukorgaan staat in direct contact met het limbisch systeem en het limbisch systeem is onderdeel van het brein dat verschillende functies ondersteunt, waaronder geuren, emoties, gedrag en geheugen. Specifiek essentiële oliën worden snel opgenomen door je reukreceptoren en in het limbisch systeem. Zo hebben bepaalde geuren dus een positief effect op je systeem, op je onderbewustzijn, en in je slaapkamer kunnen ze helpen om rustiger te gaan slapen.

Andrew Weil, verbonden aan de Harvard University, verdiept zich al jaren in de gezondheidsleer waarin de staat van je lichaam, ziel en geest gecombineerd worden, een holistisch zienswijze dus. Hij heeft ontdekt dat de geur jasmijn helpt om sneller in slaap te vallen, maar ook om een nacht heerlijk door te slapen. Mocht je jasmijn nu geen succes vinden, dan kun natuurlijk zelf experimenteren met geuren van andere essentiele oliën.

Ik gebruik zelf vaak nog een ouderwetse, kleine oliebrander. Een paar druppels olie, met een beetje water aanvullen en het kaarsje eronder doet de geur verdampen. Als je het water achterwege laat zal de olie verbranden, minder lekker ruiken en een veel te sterke geur verspreiden. En soms druppel ik wat op mijn hoofdkussen. Een diffuser staat nog op mijn wishlist, maar ik ben me nog aan het oriënteren.

Mijn favoriete essentiële oliën:

  • Bergamot werkt ontspannend en opwekkend bij vermoeidheid. Mijn persoonlijke nummer 1. Ook fijn voor op je werkplek.
  • Citroen olie werkt reinigend voor lichaam en geest. De olie is stimulerend, verfrissend en desinfecterend, in de verdamper zorgen een paar druppels al voor een frisse, schone atmosfeer.
  • Jasmijnolie heeft een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking.
  • Kardemom olie heeft een vrolijke verfrissende werking. Kalmeert overspannen zenuwen en versterkt mentale concentratie.
  • Lavendel werkt kalmerend en relaxend. Lavendel is ook te gebruiken in kinderkamers, omdat lavendel je luchtwegen niet  irriteert.
  • Patchouli werkt celvernieuwend, ontstekingswerend en erotiserend. Voor veel mensen heeft Patchouli associatie met de jaren 70. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.
  • Pepermunt olie is een zoete, intensieve olie die spijsvertering stimuleert. Pepermunt prikkelt de sensatie een voldaan gevoel in de hersenen. Pepermunt en lavendel samen is fijn bij yoga oefeningen.

Goed om te weten: Tegenwoordig is er synthetische etherische olie te koop maar die heeft geen werkzaamheid, het ruikt alleen aardig. Gebruik altijd etherische olie op natuurlijke basis. Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van een plant; de bladeren, de schil, de schors, de vrucht, het zaad of de bloesem. De geur van de olie is kenmerkend voor de plant waaruit ze wordt gewonnen. Deze oliën zijn niet vet en zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Bij verhitting verdampen ze snel en ook ontbranden ze gemakkelijk. Soms wordt etherische olie ook wel essentiële olie genoemd. Deze term komt van het Engelse woord essence, wat extract betekent. Een etherische olie of essentiële olie is dus hetzelfde. Plantenmateriaal bevat maar weinig essentiële olie, dus de oliën zijn wel wat duurder. Maar omdat het zo sterk geconcentreerd is, zijn er maar een paar druppels nodig voor een optimaal resultaat.

Gerelateerde Artikelen

Meer aandacht voor het belang van slaap!

Omdat ik met Happy Sleeper mijn missie heb gevonden, namelijk meer bewustzijn creëren rondom het belang van slaap, zal je begrijpen dat ik vorige week heel erg blij was met een uitnodiging voor een item over slaapproblemen in Nederland.  Ik mocht live op RTL4...

Lees meer

Slapen in een digitale wereld

Vorig jaar was ik op zoek naar een nieuwe bril en toe aan nieuwe lenzen. En tijdens mijn oogmeting bij de opticien sprak ik over mijn vermoeide ogen, last van een fel computerscherm (ik heb grote pupillen en zet de helderheid altijd al lager dan iedereen bij ons...

Lees meer

Get the sleep you want!

Donderdagavond 14 maart a.s. organiseren we een bijzonder event! Voorafgaand aan de Internationale Dag van de Slaap op 15 maart 2019, organiseer ik, samen met Hanneke Peeters van Rock Your World en Eliane Bernhard van House of Deeprelax een uniek event in samenwerking...

Lees meer