Goed slapen is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook belangrijk voor je succes. Sterker nog, slapen heeft een sterk verband met effectief leiderschap. Dat heb ik niet alleen zelf zo ervaren, maar is inmiddels ook vaker onderzocht. In onze 24/7 wereld hebben veel mensen een slaaptekort. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat 43% van de managers minstens 4 avonden in de week niet genoeg slaap krijgt. Slaaptekort is nu niet alleen een individuele uitdaging meer, maar het is óók een uitdaging voor werkgevers om efficiëntie, effectiviteit en werkgeluk te behouden en verbeteren.

Slaapritme voor succes

Als je niet genoeg slaapt, kan je prefrontale cortex, het deel van je brein dat goed is in problemen oplossen, redeneren, organiseren en uitvoeren, niet meer optimaal functioneren. Genoeg slaap is een gemiddelde van 7 á 9 uur per nacht. Voor iedereen!
Als je wekker om 7:15u gaat, dan betekent dat je om 23:15u zou moeten slapen. Hou er dan ook rekening mee dat je tijd nodig hebt om je klaar te maken voor de nacht… Gemiddeld is dat half uur tot drie kwartier. Als je minder dan 8 uur per nacht maakt, dan bouw je eigenlijk al een slaapschuld op.
Slaapschuld is een slaaptekort van één nacht opgeteld bij de slaaptekorten die ontstaan zijn tijdens vorige nachten. Een voorbeeld: 5 werkdagen van 6 uur slaap per nacht creëert al een slaapschuld van 10u. Beweringen als “Ik heb geen slaap nodig” of “Het gaat goed met een paar uur slaap” zijn ook echt onzin. Om slaapschuld in te halen moet je een aantal dagen in diepe slaap komen en je kunt beter een paar dagen een half uur eerder naar bed gaan dan in het weekend je slaap proberen in te halen. Een chronisch slaaptekort kun je ook niet meer volledig inhalen, dus maak geen gewoonte van korte nachten!

Doorbreek de vicieuze cirkel van slaaptekort en stress.

Als je slecht slaapt dan werkt dat oververmoeidheid, overspannenheid, burn-out en ziekteverzuim in de hand. Werkstress heeft een ongunstig effect op slaapkwaliteit en omgekeerd is een slechte nachtrust een voorspeller van verhoogde werkstress. Met een flinke bijrol voor piekeren als tussenstap: van stress ga je piekeren en dat zorgt voor een slechtere nachtrust.

Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Onder andere door preventieve maatregelen die werkstress beperken. Primair een taak van de werkgever. Die kan zorgen voor een goede balans tussen werk en rust, voor variatie in het werk en voor uitdagende, maar niet te hoge taakeisen. In de praktijk ligt dit niet zo eenvoudig. 
Je bent ten eerste zelf verantwoordelijk voor je slaaptijden, maar feit is wel dat onze maatschappij en organisaties veel vragen van ons hoofd en lichaam.
Het is nu tijd voor organisaties om manieren te vinden om verlies van productiviteit, werkgeluk én verhoogde zorgkosten als gevolg van onvoldoende slaap tegen te gaan. McKinsey heeft met eigen collega’s en management aan deze uitdaging gewerkt en deelt een aantal aanbevelingen voor organisaties, waaronder deze twee:

  • Ontwikkel trainingsprogramma’s gericht op het vergroten van het bewustzijn en het creëren van langdurige gedragsverandering. De ervaring is dat praktijkgerichte programma’s over het belang van slaap een positief effect kunnen hebben op het welzijn.
  • Kijk naar het organisatiebeleid met betrekking tot reizen, e-mail (bijvoorbeeld black-out tijd op e-mail, een tijd waarna geen e-mails kunnen worden verzonden), verplichte werkvrije vakanties, slaap en rustmomenten overdag en slimme technologie die slaapmanagement verbetert.

Ik ben me ervan bewust dat het imago van slaapmanagement binnen een organisatie nog aan populariteit moet winnen. Maar inmiddels wil wel meer dan de helft van de managers in het McKinsey onderzoek dat hun organisaties de grote technologiebedrijven imiteren die al met succes slaapcapsules en rust ruimtes hebben geïntroduceerd. Een Happy Sleeper yoga nidra sessie of een powernap van 10-30 minuten verbetert de alertheid, stemming, concentratie en prestaties tot maximaal 3½ uur erna. Tel uit je winst…

Practice what you preach…Ik ben de eerste die toegeeft dat dát soms moeilijk is. Ik ben wel een Happy Sleeper, maar geen uitzondering. Ook ik ben overdag nog wel eens moe door een te korte nacht. En toch zijn er twee wezenlijke verschillen in vergelijking met voorgaande jaren: Ik ben me bewust van mijn slaapschuld en ik heb een werksituatie gecreëerd waarin ik overdag een rustmoment kan pakken. Dat klinkt simpel, maar vergt vooral discipline en prioriteiten stellen. Een kwestie van doen dus.

Ik nodig je van harte uit contact op te nemen voor meer informatie over Happy Sleeper workshops of yoga sessies bij jouw bedrijf.

Destroy the idea that you have to be constantly working or grinding in order to be successful. Embrace the concept that rest, recovery and reflection are essential parts of the progress toward a successful and ultimately happy life – Mel Robbins.

Bron: McKinsey, Els van der Helm, Arbo Online

Gerelateerde Artikelen

Tussen droom en werkelijkheid

Tussen droom en werkelijkheid

Het is nog vroeg. Ik lig beneden in de speelkamer. Tijd voor mezelf. Net een korte yoga oefening gedaan en nu een begeleide meditatie. Opeens hoor ik van boven “Mamaaaaa”.  En nog een keer duidelijker “Mamaaaaaa”. Ik hoor intens verdriet. Ik sta op en luister onder...

Lees meer
Pillow Talk #8 Manu Keirse

Pillow Talk #8 Manu Keirse

Hoe kun je ruimte maken voor verdriet zodat je rustig kunt slapen? We hebben het over hoe je liefdevol met rouw en verlies kunt omgaan, wat die emoties met mensen doen en hoe je goed afscheid kunt nemen.  Manu is klinisch psycholoog en rouw-en verliesdeskundige en...

Lees meer
Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Wat is het beste hoofdkussen? Die vraag heb ik vaker gekregen. Kort gezegd, iedere slaper is anders en er is geen absoluut antwoord. Maar als je ligt te draaien en te woelen ’s nachts en je niet meer comfortabel op je kussen ligt, dan is het wel tijd voor een nieuwe....

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2020  My Happy Sleeper Company | Disclaimer  &  Privacy