Goed slapen is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook belangrijk voor je succes. Sterker nog, slapen heeft een sterk verband met effectief leiderschap. Dat heb ik niet alleen zelf zo ervaren, maar is inmiddels ook vaker onderzocht. In onze 24/7 wereld hebben veel mensen een slaaptekort. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat 43% van de managers minstens 4 avonden in de week niet genoeg slaap krijgt. Slaaptekort is nu niet alleen een individuele uitdaging meer, maar het is óók een uitdaging voor werkgevers om efficiëntie, effectiviteit en werkgeluk te behouden en verbeteren.

Slaapritme voor succes

Als je niet genoeg slaapt, kan je prefrontale cortex, het deel van je brein dat goed is in problemen oplossen, redeneren, organiseren en uitvoeren, niet meer optimaal functioneren. Genoeg slaap is een gemiddelde van 7 á 9 uur per nacht. Voor iedereen!
Als je wekker om 7:15u gaat, dan betekent dat je om 23:15u zou moeten slapen. Hou er dan ook rekening mee dat je tijd nodig hebt om je klaar te maken voor de nacht… Gemiddeld is dat half uur tot drie kwartier. Als je minder dan 8 uur per nacht maakt, dan bouw je eigenlijk al een slaapschuld op.
Slaapschuld is een slaaptekort van één nacht opgeteld bij de slaaptekorten die ontstaan zijn tijdens vorige nachten. Een voorbeeld: 5 werkdagen van 6 uur slaap per nacht creëert al een slaapschuld van 10u. Beweringen als “Ik heb geen slaap nodig” of “Het gaat goed met een paar uur slaap” zijn ook echt onzin. Om slaapschuld in te halen moet je een aantal dagen in diepe slaap komen en je kunt beter een paar dagen een half uur eerder naar bed gaan dan in het weekend je slaap proberen in te halen. Een chronisch slaaptekort kun je ook niet meer volledig inhalen, dus maak geen gewoonte van korte nachten!

Doorbreek de vicieuze cirkel van slaaptekort en stress.

Als je slecht slaapt dan werkt dat oververmoeidheid, overspannenheid, burn-out en ziekteverzuim in de hand. Werkstress heeft een ongunstig effect op slaapkwaliteit en omgekeerd is een slechte nachtrust een voorspeller van verhoogde werkstress. Met een flinke bijrol voor piekeren als tussenstap: van stress ga je piekeren en dat zorgt voor een slechtere nachtrust.

Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Onder andere door preventieve maatregelen die werkstress beperken. Primair een taak van de werkgever. Die kan zorgen voor een goede balans tussen werk en rust, voor variatie in het werk en voor uitdagende, maar niet te hoge taakeisen. In de praktijk ligt dit niet zo eenvoudig. 
Je bent ten eerste zelf verantwoordelijk voor je slaaptijden, maar feit is wel dat onze maatschappij en organisaties veel vragen van ons hoofd en lichaam.
Het is nu tijd voor organisaties om manieren te vinden om verlies van productiviteit, werkgeluk én verhoogde zorgkosten als gevolg van onvoldoende slaap tegen te gaan. McKinsey heeft met eigen collega’s en management aan deze uitdaging gewerkt en deelt een aantal aanbevelingen voor organisaties, waaronder deze twee:

  • Ontwikkel trainingsprogramma’s gericht op het vergroten van het bewustzijn en het creëren van langdurige gedragsverandering. De ervaring is dat praktijkgerichte programma’s over het belang van slaap een positief effect kunnen hebben op het welzijn.
  • Kijk naar het organisatiebeleid met betrekking tot reizen, e-mail (bijvoorbeeld black-out tijd op e-mail, een tijd waarna geen e-mails kunnen worden verzonden), verplichte werkvrije vakanties, slaap en rustmomenten overdag en slimme technologie die slaapmanagement verbetert.

Ik ben me ervan bewust dat het imago van slaapmanagement binnen een organisatie nog aan populariteit moet winnen. Maar inmiddels wil wel meer dan de helft van de managers in het McKinsey onderzoek dat hun organisaties de grote technologiebedrijven imiteren die al met succes slaapcapsules en rust ruimtes hebben geïntroduceerd. Een Happy Sleeper yoga nidra sessie of een powernap van 10-30 minuten verbetert de alertheid, stemming, concentratie en prestaties tot maximaal 3½ uur erna. Tel uit je winst…

Practice what you preach…Ik ben de eerste die toegeeft dat dát soms moeilijk is. Ik ben wel een Happy Sleeper, maar geen uitzondering. Ook ik ben overdag nog wel eens moe door een te korte nacht. En toch zijn er twee wezenlijke verschillen in vergelijking met voorgaande jaren: Ik ben me bewust van mijn slaapschuld en ik heb een werksituatie gecreëerd waarin ik overdag een rustmoment kan pakken. Dat klinkt simpel, maar vergt vooral discipline en prioriteiten stellen. Een kwestie van doen dus.

Ik nodig je van harte uit contact op te nemen voor meer informatie over Happy Sleeper workshops of yoga sessies bij jouw bedrijf.

Destroy the idea that you have to be constantly working or grinding in order to be successful. Embrace the concept that rest, recovery and reflection are essential parts of the progress toward a successful and ultimately happy life – Mel Robbins.

Bron: McKinsey, Els van der Helm, Arbo Online

Gerelateerde Artikelen

Rustiger slapen met een zwaartekracht deken

Slapen is de ultieme overgave aan het niets. Je doet je ogen dicht en is het belangrijk dat je je veilig voelt. Maar als je de hele dag in een ‘aan’ modus staat, dan kan het ’s avonds moeilijk zijn om in slaap te vallen, of weer terug in slaap te vallen als je ’s...

Lees meer

Meer aandacht voor het belang van slaap!

Omdat ik met Happy Sleeper mijn missie heb gevonden, namelijk meer bewustzijn creëren rondom het belang van slaap, zal je begrijpen dat ik vorige week heel erg blij was met een uitnodiging voor een item over slaapproblemen in Nederland.  Ik mocht live op RTL4...

Lees meer

Slapen in een digitale wereld

Vorig jaar was ik op zoek naar een nieuwe bril en toe aan nieuwe lenzen. En tijdens mijn oogmeting bij de opticien sprak ik over mijn vermoeide ogen, last van een fel computerscherm (ik heb grote pupillen en zet de helderheid altijd al lager dan iedereen bij ons...

Lees meer
Met je ogen dicht een groter geluk bereiken

 

 

©2019 Happy Sleeper | Disclaimer  &  Privacy